Väitöstilaisuus: Biomassa mahdollistaa kustannustehokkaan energiantuotannon tasapainotuksen

Viime perjantaina pääsimme seuraamaan MAB Powertecin johtavan asiantuntijan Anna Pääkkösen väitöstilaisuutta Tampereen Yliopistolla. Diplomi-insinööri, filosofian maisteri ja kohta myös energiatekniikan tohtori Anna väitteli aiheesta Feasibility of Flexible Biomass Utilization in Energy Systems, vastaväittäjänään Christian Breyer Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta. Väitöskirjassaan Anna tutki biomassan mahdollisuuksia energiantuotannon tasapainottamisessa. 

Tuuli- ja aurinkosähkön tuotanto ovat nopeimmin kasvavia energiantuotantomuotoja maailmassa. Niiden ongelmana on kuitenkin tuotannon vaihtelu vallitsevan säätilan mukaan. Biomassa tarjoaa tuotannon vaihteluun uusituvan ja kustannustehokkaan vaihtoehdon, joka on otettavissa käyttöön heti 

Biomassaa voidaan käyttää sähköntuotannon tasapainotukseen, lämmön tuotantoon ja liikkumiseen eli kaikilla energiankäyttösektoreilla. Biomassan etuna on hyvä varastoitavuus ja olemassa oleva teknologia. Käytön tulee kuitenkin olla kestävää ja taloudellista. Tämä voidaan saavuttaa hyödyntämällä biojätettä tai biomassan jalostuksesta, esimerkiksi paperintuotannosta syntyvää sivutuotetta. Biomassan joustopotentiaalin kannattavuutta voidaan parantaa sivutuotteen, optimoidun ajotavan tai teknisten parannusten avulla.” (Anna Pääkkönen, tuni.fi) 

Lue lisää väitöskirjasta täältä. 

Onnistuneen väitöstilaisuuden jälkeen saamme jälleen juhlia uutta osaamista MAB Powertecilla!